jela za različite tipove prehrane
Hrana pogodna za dijabetičare i u našoj ponudi
Svakodnevno u ponudi možete pronaći hranu pogodnu za dijabetičare.
Preporuka je da se unose namirnice bogate vlaknima, antioksidansima, A i D vitaminom, omege i ostale hranjive tvari svojim svojstvima specifične za dijabetičare.
Razbijte mit o unosu škroba i glukoze koji se preporučuju za energiju te o ograničenju unosa masnoće koja se često navodi kao najveći neprijatelj, a zapravo je proizvodnja energije iz masti učinkovitija nego iz šećera. Sve to i više o unosu određene hrane i svojstvima koja pomažu u borbi protiv dijabetesa pročitajte u nastavku.
Ovo su samo neke od namirnica koje se preporučaju osobama koje boluju od dijabetesa, a koje mi uključujemo u ponudi:
Namirnice koje se preporučuju jesti:
- Povrće koje raste iznad zemlje, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja, posebno zeleno lisnato povrće: sve vrste kupusa, brokula, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, mišancija, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patlidžani, masline, zelena salata, endivija, matovilac, radić, rikula, krastavci, rajčica, paprika, koromač, celer, tikva (bundeva) – za dijabetičare poželjno da svakodnevno konzumiraju sirove salate sa zdravim masnoćama i sjemenkama koje mogu svakodnevno složiti sami po želji na našem salata baru – https://zvonacatering.hr/restoranetk/izdvajamo-iz-ponude/salata-bar/
- Lukovičasto povrće: luk, mladi luk, ljutika, češnjak, poriluk
- Avokado, limun
- Jaja na sve načine, kuhana, pržena, omlet, u salatama – u svakodnevnoj ponudi nudimo doručak baziran na jajima – https://zvonacatering.hr/restoranetk/izdvajamo-iz-ponude/dorucak/
- Riba i druga hrana iz mora: rakovi, škampi, školjke. Nastojte često jesti plavu ribu jer je vrlo bogata esencijalnim omega-3 masnim kiselinama (npr. srdela, skuša koje su često u našoj ponudi) – https://zvonacatering.hr/restoranetk/novo-u-ponudi/rostilj/
- Meso: janjetina, divljač, svinjetina, govedina. Ne uklanjajte masnoću sa mesa.
- Perad: piletina, puretina, guske, patke… Ne uklanjajte kožu ispod koje se nalazi hranjiva masnoća
- Iznutrice – izvrstan izvor svih minerala i vitamina, posebice vitamina A i D, koje trebamo za mnoge važne funkcije u tijelu. – u našoj ponudi su juneća jetra, svinjska jetra, pileća jetra, teleća jetra
- Masnoće: maslac, svinjska mast, hladno prešano kokosovo i maslinovo ulje – sve vrste koristimo u pripremi namirnica – https://zvonacatering.hr/restoranetk/dobrobiti-namirnica-koje-koristimo-u-jelima/
- Đumbir, kurkuma – ne lišite se neobičnih okusa na koje možda niste navikli, a mogu pomoći
- Voda je najbolje piće. Pijte često ali najradije između obroka, jer pijenje vode direktno iza ili za vrijeme obroka razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu.
- Lakto-fermentirane namirnice: domaći kefir, domaći jogurt, fermentirano povrće poput domaćeg kiselog kupusa – u jesensko i zimsko vrijeme u ponudi nudimo i kiselo zelje s OPG-a.
Izvori crpljeni sa stranice Istine i laži o hrani, Anita Šupe.
Preporuke za čitanje:
Dijabetički paradoks – Službene prehrambene preporuke za dijabetes treba mijenjati
Suvremene bolesti – dijabetes
*Tekst je informativnog oblika. Zvona usluge d.o.o. ne zastupa stajališta navedena u člancima, niti se opredjeljuje za određeni tip liječenja te ovim textom i potkrijepljenim člancima nudi opciju informacija čitateljima kojima iste možda mogu pomoći.
Napominjemo da se svaka osoba koja boluje od bilo kakvog tipa bolesti ili kombinacijom više zdravstvenih tegoba, treba individulnim pristupom savjetovati s liječnikom/nutricionistom te drugim stručnim osobama, kako bi dobili više stručnih informacija, koju prehranu treba koristiti kako bi regulirali svoje zdravstveno stanje te pronašli adekvatnu prehranu baš za sebe.