Srdele na savor
Zvona recepti
Srdele na drugačiji način
SRDELE NA SAVOR
SASTOJCI :
- 1kg svježih srdela
- 2,5 dcl maslinovog ulja
- Malo oštrog brašna
- 250 grama luka izrezanog na kriške
- 2 -3 češnja češnjaka
- 2 dcl vinskog octa
- 1,5 dcl bijelog vina
- Sol, papar u zrnu
- 4 lovor lista
- 1 grančica ružmarina
POSTUPAK:
- Srdele očistiti od iznutrica, ljuski, maknuti glave ( ako imate sreće možda vam isto učine na ribarnici
- Pripremiti posudu za marinadu u koju stavljamo redom: ulje i luk koji prije kuhamo dok ne omekšamo zatim dodajemo redom: vino, vinski ocat, sol, papar u zrnu, lovor, ružmarina
- Nakon što marinada proključa i kuha se 15 minuta ohladimo na sobnu temperaturu
- Pecite srdele da ih malo pobrašnite… pečene stavite na kuhinjski papir radi viška masnoće
- Prelijemo srdele sa marinadom, ako su upile više nego što imamo tekućine dodajte maslinovo ulje i vinski ocat tako da su srdele zatvorene u marinadi
- Ovako pripremljene srdele jedemo sljedeći dan a u frižideru mogu biti nekoliko dana
- Ovo je sjajno jelo uz krišku limuna i fine proljetne salate, ili ako vam se da napravite krumpir salatu koju ste začini sa vinskim octom…
- Ovo je jedno starinsko rustikalno jelo koje je othranilo mnoge težake