Mini tartlets s agodama i kumquat 

Zvona recepti

Tartlet s voćem koji će osvježiti tople dane

MINI TARTLES S JAGODAMA I KUMQUATO-om

10 komada mini tartlets

Sastojci:

Za tart prhko tijesto (sweet pastry):

  • 200 grama glatkog brašna
  • 90 grama maslaca  ohlađenog na sitne komade
  • 90 grama šećera u prahu
  • 30 grama mljevenih badema
  • 1 jaje cca ( 50 grama)
  • Posebno maslac za premazivanje obruča za tartlets

Za slastičarsku kremu (creme patissiere):

  • 500 ml mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žumanjka
  • 120 grama šećera
  • 25 grama gustina
  • 20 grama oštrog brašna
  • 50 grama maslaca

Za preljev:

  • 4 žlice džem od marelice ili od jagoda,  žlica  vode
  • Voće – 500 grama svježe očišćenih jagoda i 5 komada kumquata (ako ne možete nabaviti kumquat, tartlets možete puniti sa nekim drugim bobičastim voćem, borovnicama, malinama)

Priprema:

  1. Prhko tijesto za  mini tartlets  (sweet pastry) može se napraviti  dupla smjesa i isto staviti u  hladnjak  nekoliko dana prije korištenja za neki drugi kolač. U frizeru tijesto može biti  i 3 mj čvrsto zamotano u foliji.
  2. Zagrijte pećnicu na 200C / 180C ventilator /
  3. Da biste napravili tijesto za tartlets potrebno je :u brašno dodati ohlađeni maslac, šećer, bademovo  brašno..smjesa tako spojena  nalikuje krušnim mrvicama. Zadnje se dodaje  jedno jaje i sjedini se u glatku smjesu. Tijesto treba  najmanje odstajati 30 min u  frižideru.
  4. Radnu površinu pospite brašnom i na nju nanesite tijesto. Tijesto razvaljajte valjkom. Izrežite ga na deset  krugova malo većih  od kalupića za tartlets. Ponovo  izrezano tijesto   i napunjeno tijesto u kalupiće  ohladite 20 minuta.
  5. Da biste slijepo ispekli tartletse , položite po tijestu papir  za pečenje, napunite grahom za pečenje i pecite u pećnici 10 minuta. To se zove „slijepo“ pečenje. Pažljivo izvadite grah i papir i vratite pećnice u pećnicu na 5 minuta, dok tartleti ne  postanu zlatne boje. Ostavite da se ohladi.
  6. U međuvremenu, da biste napravili slastičarsku kremu „ crème pâtissière“, stavite mlijeko i vaniliju u lonac. Mlijeko grijete dok ne proključa .
  7. U drugoj posudi umutite šećer i jaja dodajte u tu smjesu , brašno i gustin.. i umutite glatku smjesu. Dodajte u posudu sa jajetom, šečerom i brašnom toplo mlijeko postepeno…  na kraju sve vratite u lončić za  Mlijeko je toplo i pažljivo pomalo dodajte u smjesu sa jajima, kako se ista ne bi skuhala.
  8. Povezane sastojke ponovo vratite lončić za kuhanje,kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne – ovo može potrajati oko 2-3 minute.
  9. Izlijte u plitku posudu, prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi na slastičarskoj kremi napravila korica ohladite u hladnjaku
  10. Da biste napravili glazuru, zagrijte džem u tavi sa žlicom vode i umutite da se sjedini. Procijedite tekućinu kroz sito u malu zdjelu.
  11. Rasporedite na tartleate slastičarsku kremu, jagode, kumquat te premažite preljevom

 Savjeti za prhko tijesto za tartlete:

Ako vam nedostaje vremena, koristite gotove košarice za tartlets iz trgovine ili koristite unaprijed pripremljene i  duboko smrznute tartlets tako ćete kolač pripremiti brže nego da sve radite isti dan.

 

Slična događanja