Mini tartlets s agodama i kumquat
Zvona recepti
Tartlet s voćem koji će osvježiti tople dane
MINI TARTLES S JAGODAMA I KUMQUATO-om
10 komada mini tartlets
Sastojci:
Za tart prhko tijesto (sweet pastry):
- 200 grama glatkog brašna
- 90 grama maslaca ohlađenog na sitne komade
- 90 grama šećera u prahu
- 30 grama mljevenih badema
- 1 jaje cca ( 50 grama)
- Posebno maslac za premazivanje obruča za tartlets
Za slastičarsku kremu (creme patissiere):
- 500 ml mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 4 žumanjka
- 120 grama šećera
- 25 grama gustina
- 20 grama oštrog brašna
- 50 grama maslaca
Za preljev:
- 4 žlice džem od marelice ili od jagoda, žlica vode
- Voće – 500 grama svježe očišćenih jagoda i 5 komada kumquata (ako ne možete nabaviti kumquat, tartlets možete puniti sa nekim drugim bobičastim voćem, borovnicama, malinama)
Priprema:
- Prhko tijesto za mini tartlets (sweet pastry) može se napraviti dupla smjesa i isto staviti u hladnjak nekoliko dana prije korištenja za neki drugi kolač. U frizeru tijesto može biti i 3 mj čvrsto zamotano u foliji.
- Zagrijte pećnicu na 200C / 180C ventilator /
- Da biste napravili tijesto za tartlets potrebno je :u brašno dodati ohlađeni maslac, šećer, bademovo brašno..smjesa tako spojena nalikuje krušnim mrvicama. Zadnje se dodaje jedno jaje i sjedini se u glatku smjesu. Tijesto treba najmanje odstajati 30 min u frižideru.
- Radnu površinu pospite brašnom i na nju nanesite tijesto. Tijesto razvaljajte valjkom. Izrežite ga na deset krugova malo većih od kalupića za tartlets. Ponovo izrezano tijesto i napunjeno tijesto u kalupiće ohladite 20 minuta.
- Da biste slijepo ispekli tartletse , položite po tijestu papir za pečenje, napunite grahom za pečenje i pecite u pećnici 10 minuta. To se zove „slijepo“ pečenje. Pažljivo izvadite grah i papir i vratite pećnice u pećnicu na 5 minuta, dok tartleti ne postanu zlatne boje. Ostavite da se ohladi.
- U međuvremenu, da biste napravili slastičarsku kremu „ crème pâtissière“, stavite mlijeko i vaniliju u lonac. Mlijeko grijete dok ne proključa .
- U drugoj posudi umutite šećer i jaja dodajte u tu smjesu , brašno i gustin.. i umutite glatku smjesu. Dodajte u posudu sa jajetom, šečerom i brašnom toplo mlijeko postepeno… na kraju sve vratite u lončić za Mlijeko je toplo i pažljivo pomalo dodajte u smjesu sa jajima, kako se ista ne bi skuhala.
- Povezane sastojke ponovo vratite lončić za kuhanje,kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne – ovo može potrajati oko 2-3 minute.
- Izlijte u plitku posudu, prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi na slastičarskoj kremi napravila korica ohladite u hladnjaku
- Da biste napravili glazuru, zagrijte džem u tavi sa žlicom vode i umutite da se sjedini. Procijedite tekućinu kroz sito u malu zdjelu.
- Rasporedite na tartleate slastičarsku kremu, jagode, kumquat te premažite preljevom
Savjeti za prhko tijesto za tartlete:
Ako vam nedostaje vremena, koristite gotove košarice za tartlets iz trgovine ili koristite unaprijed pripremljene i duboko smrznute tartlets tako ćete kolač pripremiti brže nego da sve radite isti dan.