Mille Feuille s jagodama
Zvona recepti
Popularni kolač s jagodama u našoj recepturi
MILLE FEUILLE S JAGODAMA
ZA KREMU OD VANILIJE:
- 1 šalica (280 g) slastičarske kreme
- 1 žličica vanilije ekstrakta
- Sir mascarpone (100g)
ZA KVADRATIĆE LISNATOG TIJESTA:
- 2 paketa po 250 grama lisnatog tijesta ukupno 500 grama
- 4 žlice sitnog slastičarskog šećera
VOĆE:
- 400 grama očišćenih svježih jagoda
- 2 žlice šećera u prahu
Za slastičarsku kremu ( creme patissiere )
250 ml mlijeka, ½ čajna žličica ekstrakta vanilije, 2 žumanjka, 60 grama šećera,25 grama gustina,25 grama maslaca
UPUTE:
- Slastičarsku kremu kuhati ….mlijeko vaniliji ekstrakt do ključanja, u posebnoj posudi umuti šećer, jaja, dodati gustin, postepeno dodavati zakuhano mlijeko u smjesu jaja i šećera. Vratiti u lonac povezane smjese, kuhati 2-3 minute. Ohladiti.
- U slastičarsku kremu dodati mascarpone.
- Kremu držati u frižideru.
- Zagrijte pećnicu na 200 ° C . Razvaljati lisnato tijesto. Izrežite tijesto oštrim nožem na kvadrate i stavite ih na lim za pečenje obloženim s papirom za pečenje.. pospite šećerom kvadrate lisnatog tijesta i stavite drugi komad papira za pečenje, a zatim drugim limom za pečenje pokriti kvadratiće lisnatog pošećerenog lisnatog tijesta… Ovim postupom se sprječava podizanje lisnatog tijesta koje bi se ne napuhalo prilikom pečenja. Smanjite toplinu pećnice na 180 ° i pecite 18-20 minuta do zlatno smeđe boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na stalku za hlađenje. Ponovite s preostalim tijestom jer nije moguće u jednoj turi ispeći sve kvadratiće od količine 500 grama lisnatog tijesta.. trebali bi dobiti oko 30 kvadratića ili 10 mille feuille ( po kolaču 3 kvadratića).
- Izvadite kremu iz frižidera i tucite ručnom mikserom na srednjoj brzini dok se dobije glatka smjesa (slastičarske kreme i mascarpone sira)
- Za sastavljanje mille-feuille-a stavite komad lisnatog tijesta na tanjur, kremu i jagode. Premažite drugim slojem lisnatog tijesta i ponovite. Dodajte treći sloj lisnatog tijesta, dodajte istučeni šlag i jagode.