Domaći krekeri, namazi i dip za zdravi međuobrok
Zvona recepti
Napravite vlastite krekere i umake za zdravi međuobrok
KREKERI S ANISOM, RUŽMARINOM, ORIGANOM
PRIREMA 10 MINUTA
PEČENJE 8-10 MINUTA PO JEDNOM MLINCU
SASTOJCI :
- 300 grama glatkog brašna
- 1 žlica anisa
- 1 žlica origana
- 1 žlica sjemenki bundeve
- 1 žlica svježeg ili suhog ružmarina
- 170 ml vode
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- Malo krupne morske soli
POSTUPAK:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva .
- Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, dodati vodu, maslinovo ulje, zamijesite tijesto ..ako fali vode i brašna dodajte..kako bi se dobilo glatko, elastično tijesto
- Podijeli tijesto na 4 loptice. Pecite mlinac po mlinac, sa svojim začinima..
- Na papiru za pečenje razvaljati tanko tijesto…posipati sa začinima..ružmarin, anis, origano, sjemenke bundeve.. svaki mlinac svoj začin
- Pecite 10 minuta tijesto mora dobiti zlatnu boju. Svako ponavljanje tijesta je drugi začin. Voditi računa da krekeri ne izgore..
- Tijesto pospite sa krupnom soli ….kada je pečeno.. ostaviti da se ohladi.
- Krekere pečene držati u kutiji koja je hermetički zatvorena..može i nekoliko dana
NAMAZ OD BIJELOG GRAHA, KAPARA
PRIREMA 10 MINUTA
SASTOJCI :
- 200 grama kuhanog bijelo grah
- 50 grama kapara
- 3 pečena češnjaka ( pečena u pećnici na 180 stupnjeva )
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica majčine dušice
- 1 žličica ružmarina
- Svježe mljeven papar
- Sol
POSTUPAK:
- bijeli grah iz konzerve…dobro isprati ( može se i kuhati svježi grah koji je bolji) ali nije nužno za ovaj recept
- u blender staviti grah, pečeni češnjak, kapari, maslinovo ulje, papar, sol,
- češnjak zamotan u foliju peči na 180 stupnjeva… u blender istisnuti pečeni češnjak koji je kao gotova krema
- kušajte namaz i po potrebi dodati, sol i papar
- namaz možete nekoliko dana držati u frižideru.
CONFIT OD CHERRY RAJČICA I ČEŠNJAKA
PRIREMA 10 MINUTA
PEČENJE 3 SATA
SASTOJCI :
- 2 kg cherry rajčica
- 1 žlica grube morske soli
- 1 prstohvat papra grubo mljevenog
- 1 dcl maslinovog ulja Gardenal uje
- 5 grančica timijana
- 10 češnja češnjaka
POSTUPAK:
- Temeljito operite rajčice i osušite
- Ogulite režnje češnjaka
- U posudu stavite ulje, rajčice, češnjak, grančice timijana, obilato poslite i popaprite
- Otkriveno u pećnici 3 sata na 120 stupnjeva lagano kuhajte
- Rajčice će se smežurati, češnjak omekšati
- Ohladite ih u ulju i stavite u staklenke preko noći
- U hermetički zatvorenoj posudi bez češnjaka confit od rajčica može držati i do 2 tjedna.. Ako iz stavite u biljno ulje i pasterizirate može i dulje..3 mj..
Napomena:
Confit dolazi od francuske riječi „ confire“ Što znači konzerviranje odnosno .kuhanje u masnoći hrane na niskim temperaturama.