Zvona recepti
CONFIT OD PATKE I SALATA OD LEĆE
PRIREMA 2 SATA
ZA 4 OSOBE
SASTOJCI :
4 batka sa zabatkom do 2,kg
8 grančica svježeg timijana
2 žlice grube morske soli
1kg guščje masti ( mastu nakon pečenja dobro procjediti i može se koristiti nekoliko
puta za kuhanje peradi metodom confit
3 šečnja češnjaka
Svježe mljeveni bijeli papar
POSTUPAK
1. U batke i zabatke dobro utrljati sol, papar, listiće timijana.. ostaviti da
se oslobodi voda iz patke te marinirati
2. Marinirajte preko noći, ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat i dobro
osušiti prije kuhanja u masti
3. Confit je način kuhanja mesa u velikoj količini masnoće na laganoj
temperaturi
4. Kuhanje je na temperaturi u pećnici na 100C dva sata minimalno..
provjeriti sa drvenim štapićem da prolazi lako kroz meso ako je potrebno
produžiti kuhanje na maksimalno 3 sata
5. Ohladite confit od patke u masnoći
6. Ovako pripremljeno jelo može u hladnjaku stajati nekoliko dana.
7. Prije posluživanja položite na pleh pečene batke i zapeći na 200 C 10
minuta. Dovoljno je da meso dobije rumenu boju pečenja, termički je
već obrađeno sada treba samo dobiti boju i temperaturu
8. Možete i ovaj postupak napraviti na tavi sa debelim dnom..okrenuti
meso patke na strani kože.
Napomena:
Confit dolazi od francuske riječi „ confire“ Što znači konzerviranje
odnosno .kuhanje u masnoći hrane na niskim temperaturama.
Ovo jelo je odlično kao glavno jelo. Kao svečani dio obroka u adventu ili
nedjeljnog obiteljskog ručka..ali jedno je sigurno mekoća mesa i
jednostavni način pripreme će Vas ugodno iznenaditi.
SASTOJCI ZA SALATU OD CRNE LEĆE
300 grama crne leće kuhane
2 lista lovor lista
3 svježe mlade tikvice na sitne kockice
2 crvene paprike izrezati na sitne kockice
Maslinovo ulje
5 sušenih cherry rajčica
1 zreli avokado
Svježi vlasac, svježi bosiljak
1 žlica soka od limete
POSTUPAK1
1. U dubokom loncu kuhajte leću , stavite 2 lista lovor lista, sol.
Leća mora biti kuhana ne raspadnuta
2. U pećnici na 200 C pecite na programu grila : tikvice, paprike
nakon pečenje ohladite sačuvati sok od pečenja
3. Povežite leću, pečeno povrće, sušene rajčice.
4. Na kraju prije posluživanja dodajte svježe narezan avokado i
svježi bosiljak i svježi vlasac
5. Salatu možete pripremiti 1 dan prije držati u frižideru i prije
posluživanja dodati avokado, bosiljak, vlasac, sol i maslinovo
ulje, sok od limete
6. Odlična salata za poslužiti sa confit patkom.