Bowl Food – novi način serviranja hrane
Hrana više nije samo potreba, već i umjetnost koja se kreira na tanjuru… ili zdjelici. Što je zapravo “bowl food”?
Koliko je ovakav tip serviranja jela postao popularan pokazuje i činjenica da je baš bowl food, uz razna druga jela, bila servirana na svadbi princa Harry-a i Meghan. Pa hajdemo pojasniti o čemu se radi.
Bowl food, tj. hrana servirana u zdjelicama je nešto između finger fooda i jela u čašicama. Veće od canapéa, a četvrtina tanjura glavnog slijeda jela. Porcija servirana u posudicama veličine koja stane u ruku uz pribor kojim se odmah može jesti. Na kraljevskom vjenčanju, ovakav tip serviranja se poslužio s razlogom – kako bi gosti mogli jesti stojeći te se pri tome “minglati” jedni s drugima.
Ovakav način serviranja zapravo je idealan za sve tipove proslave. Na poslovnim domjencima je super praktično baš zbog hodanja, stajanja i opuštenih poslovnih razgovora s kolegama i poslovnim partnerima, na privatnim proslavama također pogodno uz opuštenu atmosferu i druženje s prijateljima i obitelji (ne morate sjediti za stolom i jesti a pri tome moći razgovarati samo s ljudima pored i preko puta sebe). Isti se način serviranja uklapa na urbanijim svadbenim svečanostima.
Sve je zapravo počelo s doručkom u zdjelicama i serviranjem popularnih smoothie-ja s komadićima voća i orašastih polodova, zobene kaše, jogurta sa žitaricama i voćem i sličnih jela u zdjelicama. Blogeri i Instagram influenceri obožavaju ovako serviranje jela pa je postalo i sve popularnije među njihovim pratiteljima, a onda su jela u zdjelicama postala virtualna. Sada se i topla glavna jela ovako serviraju, a trend samo raste i među poznatim šefovima kuhinje.
Primjeri jela koje možete raditi kod kuće i servirati u zdjelicama:
- Razne vrste rižota
- Mix povrća – batat, paprika, rajčica, tikvice… i meso
- Wok
- Quinoa i povrće
- Razne tjestenine i umaci
- Toplo hladne ili tople salate s mesom ili komadićima lososa
- Krem juhe
- Voćne salate servirane s orašastim plodovima ili sjemenkama
- Deserte
Dakako, jela treba servirati na što jednostavniji način, preporučeno u geometrijskim formama kako zdjelica ne bi izgledala pretrpano i neprivlačno. Poredajte pojedine sastojke jedne pored drugih u krug, a u sredinu postavite glavnu namirnicu. Čar je u raznolikosti sastojaka jela u različitim bojama koji će u zdjelici izgledati baš kako to rade profesionalci.
Potrebno je samo malo kreativnosti (ili pročitati dobar članak i inspirirati se) i volje kako bi sasvim običan ručak i proslavu pretvorili u modernu verziju kuhinje i druženja.